במאה ה-16 פושטי רגל, כלומר אנשים שצברו חובות ולא יכלו לעמוד בהתחייבויות שלקחו על עצמם, נתפשו כעבריינים. למעשה באנגליה אף חוקק חוק שמטיל עונש מאסר ובמקרים מסוימים גם עונש מוות! עם השנים השתנתה הגישה, וכיום בכל המדינות המפותחות ישנה תפישה מורכבת יותר: מצד אחד רצון לסייע לנושים לקבל את כספם, או לפחות חלק ממנו, ומצד שני רצון לסייע לאדם שנקלע לחובות, כל עוד הם נצברו בתום לב. במקרה של פשיטת רגל אדם פרטי רשאי לעבור הליך שנקרא 'חדלות פירעון ושיקום כלכלי' – ומומלץ לעבור אותו בעזרת עורך דין מנוסה. זהו אחד מתחומי המומחיות של משרד עורכי דין פרלמן ושות'.
פשיטת רגל אדם פרטי – עיקרי התהליך
- צו לפתיחת הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי – כאמור השם הנוכחי של הליך פשיטת רגל הוא חדלות פירעון ושיקום כלכלי. כדי לעבור את ההליך נדרש קודם כל צו מתאים. לצורך קבלת הצו פונה החייב ללשכת הוצאה לפועל (כשהיקף החובות נמוך יחסית, עד כ-160,000 ש"ח נכון ל-2023), או לממונה על הליכי חדלות פירעון (כשהחובות גבוהים מהרף הנ"ל).
- הקפאת הליכים – הצו הנ"ל מוביל להקפאה אוטומטית של כל הליך משפטי המתנהל כנגד החייב, פרט להליכים פליליים. מצד שני ייתכנו מגבלות מסוימות על החייב, ובהן למשל איסור יציאה מהארץ.
- תשלום חודשי – עם מתן הצו החייב מחויב לתשלום חודשי המועבר לקופת נשייה ומשם מחולק בין הנושים (ע"י הנאמן שמנהל את הקופה).
- בדיקת המצב הכלכלי – במשך כ-9-12 חודשים הנאמן בוחן את מצבו הכלכלי של החייב על-מנת לבנות תוכנית שיקום שתכלול גם החזר חלק מהחובות (ופטור מהשאר). בפרט נלקחים בחשבון ההכנסות מהמקורות השונים וגם הנכסים השייכים לחייב, כשהנאמן ממליץ אם לממש אותם וכיצד.
- צו הפטר – לאחר השלמת הבדיקה הנ"ל תיקבע לחייב תוכנית שיקום ועם השלמתה יינתן ההפטר, כלומר צו שפוטר את האדם מהחובות שעדיין לא שילם. ישנם גם מקרים שבהם ההפטר מידי.
פשיטת רגל שניה של אדם פרטי
פתרון בהתאמה אישית
במקרה של פשיטת רגל אדם פרטי יכול כאמור לעבור הליך חדלות פירעון ושיקום כלכלי. במשרד עורכי דין פרלמן ושות' אמונים על גיבוש פתרונות בהתאמה אישית מדויקת לכל אחד ואחת, כדי להגיע לתוצאות הרצויות בזמן קצר ככל האפשר ובעיקר בתנאים נוחים. השירות ניתן בזמינות גבוהה ובגובה העיניים, כשהלקוח הוא חלק בלתי נפרד מהתהליך.